Akadálymentesítési nyilatkozat

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (Továbbiakban: NÚSZ Zrt.) elkötelezett amellett, hogy honlapját a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény szerint akadálymentessé tegye.

Ezen akadálymentesítési nyilatkozat a NÚSZ Zrt. webhelyeire (nemzetiutdij.hu, ematrica.nemzetiutdij.hu, hu-go.hu) vonatkozik.

Megfelelőségi státusz

Honlapjaink nem felelnek meg a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvénynek.

A honlapok keretrendszere nem teszi lehetővé, hogy a szövegfelolvasó szoftver megfelelően működjön, a honlap elemei nincsenek informatikai értelemben megfelelően definiálva a felolvasó program számára, a PHP futtatókörnyezet sem megfelelő erre a célra.

Az információhoz jutást a telefonos ügyfélszolgálat biztosítja. A NÚSZ Zrt. magyar nyelvű ügyfélszolgálata 0-24 órában hívható a +36 36 587 500-as telefonszámon, továbbá e-mail-en elérhető az ugyfel@nemzetiutdij.hu címen.

A jelenlegi honlapok akadálymentesítése – aránytalan teher

A társaság jelenlegi honlapjai komplexek, tartalmaznak nagy informatikai biztonságú elemeket. A NÚSZ Zrt. honlapjainak teljes akadálymentesítésére a jelenlegi honlapok újraszerkesztésére lenne szükség, amelynek költsége a NÚSZ Zrt. éves költségvetéséhez képest jelentős terhet jelentene.

Az akadálymentesítés aránytalanul nagy terhet róna a társaságra, hiszen a HTML struktúrát, továbbá a jelenlegi tartalmakat át kellene alakítani teljes mértékben, továbbá a megfelelő reszponzivitás miatti átalakítás is költségesebb lenne egy teljesen új alapokon nyugvó honlap megvalósításánál.

Hogyan kaphatnak információt a vakok és gyengénlátók?

A NÚSZ Zrt. magyar nyelven 0-24 órában hívható telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet. Az ügyfélszolgálaton a honlapon található tartalmakkal kapcsolatban és egyéb kérdésekben is segítséget nyújtanak. (Az ügyfélszolgálat telefonszáma: +36 36 587 500.)

Ezen felül a társaság ügyfélszolgálata elektronikus levelezés útján is válaszol a kérdésekre. (Az ügyfélszolgálat e-mail címe: ugyfel@nemzetiutdij.hu)

Cél a teljes akadálymentesség – megújuló honlap

A NÚSZ Zrt. 2020-ban – többek között az akadálymentesítés érdekében – honlapjainak teljes megújítását és átstrukturálását kezdte el. Célunk, hogy egy olyan honlapcsoportot, portált hozzunk létre, amelyen az információ mindenki számára elérhető. Társaságunk munkatársai folyamatosan dolgoznak az új honlap, honlapok elkészítésén.

Visszajelzés és elérhetőségek

Ha a honlap megtekintésekor akadályba ütközik, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a NÚSZ Zrt. PR és kommunikációs osztályával a kommunikacio@nemzetiutdij.hu e-mail címen.

Végrehajtási eljárás

Amennyiben Ön a Visszajelzések és elérhetőségek alcím alatti elérhetőségen keresztül a hozzáférhetőség hiányáról tájékoztatta a NÚSZ Zrt.-t és 30 napon belül nem kapott kielégítő választ, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséghez fordulhat.

Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elérhetőségei:

Székhely címe: 1134 Budapest, Váci út 35.
Titkárság: +36 1 795 2861, +36 1 450 3060
Fax: +36 1 795 0036, +36 1 350 6750

A nyilatkozat

  • elkészült 2020. szeptember 23-án és
  • frissítésre került: 2021. január 2-án.

 

Budapest, 2021. január 2.

Pálinkás-Nemes Katalin
a NÚSZ Zrt. honlapjainak felelős szerkesztője