Változik az e-útdíj rendszer ügyfelekre vonatkozó ÁSZF-e

A NÚSZ Zrt. által alkalmazott általános szerződési feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) 2019. február 3-tól hatályos.

Az ÁSZF legfontosabb változásai a következők:

  • Jelentős mértékben változott a szerződésben használt fogalomrendszer.
  • Az ÁSZF pontosítja és áttekinthetőbbé teszi az úthasználó (szerződött díjfizető) és a NÚSZ Zrt. jogait, illetve kötelezettségeit. Míg korábban több helyen elszórva jelentek meg a viszonylati jeggyel kapcsolatos részletszabályok, a módosítás során ezek összegyűjtve egy helyre kerültek.
  • Az általános szerződési feltételek részét képezik az utólagos díjfizetés szabályai is, ezek korábban különálló dokumentumokban szerepeltek.

Ezek a változások nem járnak az úthasználó jogainak és kötelezettségeinek a változásával.

  • A szerződéses feltételek között külön pontot kaptak a NÚSZ Zrt. által ingyenesen nyújtott többletszolgáltatások, mint például az alacsonyegyenleg-értesítő, vagy az úgynevezett bírságriasztás.
  • A GDPR-ra való tekintettel ismételten módosult az adatvédelmi szabályozás.
  • Változtak az útdíjegyenleg megszüntetésére vonatkozó elszámolás szabályai is.

  • Az úthasználókat érintő változás, hogy a HU-GO rendszerbe történő regisztráció során a NÚSZ Zrt. a jövőben előírhatja a feltüntetett adatok alátámasztását, illetve ezeket jogosult megvizsgálni, és ez alapján módosítani az adatok tartalmát, amennyiben az adatszolgáltatás tartalmából ez egyértelműen következik.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a környezetvédelmi besorolás beállítása után a rendszer további adatok rögzítését, illetve a forgalmi engedély, vagy azzal egyenértékű hatósági igazolvány másolatának feltöltését kéri az internetes portálon.

E feltöltés célja kizárólag az adatlapon rögzített környezetvédelmi besorolás validálása, a NÚSZ Zrt. egyéb célra ezt az adatot nem használja fel.  A feltöltés elmulasztása esetén a rendelkezésre álló adatok alapján a NÚSZ Zrt. jogosult megállapítani a környezetvédelmi besorolást, amelynek megváltoztatását azonban az úthasználó a későbbiekben bármikor ismét kezdeményezheti.

Az új szabályok 2019. február 3-tól hatályosak. Az új ÁSZF megnyitásához kattintson ide!>>