Gyakran ismételt kérdések

Év eleji változások

 • Melyek az új díjfizetős útszakaszok 2019-ben?

Több új, 2018 folyamán, illetve 2019. január 1-jével átadott gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővült a díjköteles utak köre. Az e-matrica rendszerben a díjköteles úthálózat hossza az eddigi 1356 km-ről közel 1380 km-re nőtt. Az új szakaszokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Út megnevezése

Út hossza (km)

M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti szakasz)

18,7

M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút)

3,7

A díjfizetős szakaszok teljes listáját az e-matrica rendszerben a 37/2007. (III.26.) GKM rendelet 2. számú melléklete>> tartalmazza.

 • Milyen új szabályok vonatkoznak a járműszerelvényekre?

Több ponton módosul a pótkocsikkal kapcsolatos szabályozás az e-matrica rendszerben.

Lényeges újdonság, hogy 2019 elejétől a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre is meg lehet vásárolni a pótkocsikra (U díjkategória) érvényes jogosultságot (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik így a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica segítségével bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

A változások másik része a járműszerelvények jogosulatlan úthasználata esetében kiszabható pótdíj mértékét és az ennek megfizetésére kötelezhetők körét érinti. Az új szabályozás értelmében, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem pedig a pótkocsija (U díjkategória) nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal, akkor az eddigiektől eltérően nem két, hanem csak egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik, amelynek megfizetésére a vontató jármű üzembentartója vagy tulajdonosa kötelezhető. Abban az esetben is az üzembentartó vagy a tulajdonos köteles megfizetni a kirótt pótdíjat, ha a vontató jármű igen, viszont a vontatmány nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal.

A leírtakkal összhangban némileg módosult a díjrendeletnek az a része, amely a pótdíj és a pótdíjkülönbözet mértékét szabályozza. Ezekről a honlap Pótdíj menüpontja>> alatt lehet tájékozódni.

2018. október 1-i árváltozás

 • Mely e-matrica típusok ára emelkedett?

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) rendelete értelmében 2018. október 1-én – a D1M (motorkerékpár) kategória kivételével – valamennyi díjkategóriában változott a 10 napig érvényes heti jogosultság ára.

Az új árakat az alábbi táblázat tartalmazza:

Díjkategória

Régi ár

Új ár

D1

2 975 Ft

3 500 Ft

D2

5 950 Ft

7 000 Ft

B2

13 385 Ft

15 500 Ft

U

2 975 Ft

3 500 Ft

 • Mi változott még?

Az áremelkedés kizárólag a heti e-matricát érintette, a többi típus továbbra is ugyanazon az áron érhető el. Egyéb érdemi változás nem lépett életbe 2018. október 1-jén.

Általános tudnivalók

 • Mire kell odafigyelni a vásárlás során?

A tipikus felhasználói tévesztések elkerülése érdekében a vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J, F.1 és S.1. mezők) alapján állapíthatók meg.

D1-es kategóriába a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, max. 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi (illetve annak pótkocsija) tartozik, melynek forgalmi engedélyében a „J” mezőben „M1” vagy „M1G” kód szerepel.

E-matrica díjkategóriaForgalmi engedély "J" mezőjeForgalmi engedély "S.1" mezőjeForgalmi engedély "F.1" mezőjeSzöveges meghatározás
D1M1maximum 7 fő3,5 t-igD1 díjkategória: a motorkerékpár, és a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt - legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija
D2M18 vagy 9 fő3,5 t-igA legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt - 8 vagy 9 személy szállítására alkalmas személygépkocsiD2 díjkategória: valamennyi olyan gépkocsi, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek
D2N1kategória meghatározást nem befolyásoló adat3,5 t-igA forgalmi engedélyben a "J" (Járműkategória) mezőben "N1" besorolás van feltüntetve, minden esetben D2 kategória - függetlenül a szállítható személyek számától
D2M1kategória meghatározást nem befolyásoló adat3,5 t felettA 3,5 t feletti személygépjárművek lakóautó, vagy egyéb szállító felépítménnyel minden esetben D2 kategória
B2M2 vagy M310 fő felettkategória meghatározást nem befolyásoló adatB2 díjkategória: a vezetővel együtt 10 vagy annál több személy szállítására alkalmas autóbusz
UO1 vagy O2nincskategória meghatározást nem befolyásoló adatU kategória: a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó)

Vásárlás során, még az e-matrica kifizetése előtt a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés helyességét és az érvényességi időt. Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes, ill. mobilról történő tranzakció során pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét. 

 • Online szeretném megvásárolni az e-matricámat. Van olyan felület, ahol kényelmi díj felszámítása nélkül tudok vásárolni?

Ha az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon keresztül vásárol, nem számítunk fel kényelmi díjat.

 • Online szeretnék e-matricát vásárolni az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, de a tranzakció véglegesítéséhez egy kódot kér a rendszer. Mit tegyek?

2019. április 1-én az ügyfelek biztonsága, valamint az esetleges bankkártyás visszaélések megelőzése érdekében társaságunk a bankkártyás vásárlások esetében bevezette a kétszintű ügyfélhitelesítést. A bank minden egyes e-matricás fizetési tranzakció esetén megerősítő kódot küld az érintett bankkártyához tartozó, a kártyakibocsátó banknál megadott telefonszámra. Az sms-ben kapott kód beírásával véglegesítheti a vásárlást. A kétszintű ügyfélhitelesítésről bővebben itt olvashat.

 • Online vásároltam e-matricát, kifizettem, mégis kaptam pótdíjas levelet. Mit tegyek?

Ritkán, de előfordulhat, hogy valaki megfelelő módon, online megvásárolja az autópálya-matricát a járművére, a bankszámlájáról ki is fizeti az árát, ám az hozzánk nem érkezik meg, így miután díjköteles úton közlekedett, pótdíjfizetési felszólítást kap tőlünk. Az ilyen esetek hátterében jellemzően technikai probléma áll, amelyet ügyfélszolgálatunk munkatársai segítenek kibogozni. Az ügy kivizsgálásához az adatai és elérhetőségei, valamint a járműve adatai (forgalmi engedély) mellett szükség lesz:

- egy képernyőfotóra a visszaigazolásról/tranzakcióról,
- a banki igazolásra arról, hogy megtörtént a levonás a számláról,
- ha interneten vásárolt, akkor meg kell neveznie az igénybe vett vásárlási felületet,
- ha telefonon vásárolt, akkor meg kell adnia a mobilszolgáltatót és a telefonszámát, a hozzá tartozó (számlás vagy kártyás) előfizetői névvel és címmel, amelyről a tranzakciót indította.

Amint bebizonyosodik, hogy technikai problémáról volt szó, a pótdíjat természetesen visszavonjuk, és a megvásárolt e-matricája érvényes lesz a megfelelő időpontig.

Fontos tudni, hogy vannak szolgáltatók, amelyek csak lefoglalják az e-matrica árát, és azt kizárólag sikeres tranzakció esetén vonják le ténylegesen, ha pedig sikertelen a tranzakció, akkor az összeg felszabadul a számládon (ennek időtartama a számlavezető banktól függ).

A legfontosabb, hogy az úthasználati jogosultság létrejöttét minden esetben kizárólag a sikeres visszaigazoló értesítés jelenti, ezért ezt ne felejtse el leellenőrizni e-matrica vásárlása után!

Ha az ematrica.nemzetiutdij.hu váltja meg autópálya-matricáját, a vásárlást igazoló bizonylatot/nyugtázó értesítést nem kell őrizgetnie, minden adatot csak egyszer kell megadni, így később nem fordulhat elő például rendszámtévesztés. Nálunk kényelmi díjat sem kell fizetnie az e-matrica megvásárlásakor.

 • Milyen típusú bankkártyával fizethetek online?

Mastercard, Maestro, Visa, Visa electron

 • American Express (Amex) kártyával is kifizethetem az úthasználati jogosultságot?

Igen, de csak abban az esetben, ha azt nem online kívánja megvásárolni. A NÚSZ Zrt. 2019. május 20-tól ugyanis már nem fogadja el az Amex kártyát az ematrica.nemzetiutdij.hu, illetve a hu-go.hu oldalain végzett online tranzakciók esetében.

 • Mikor kell megvásárolnom az e-matricát?

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről. Az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén az érvényesség kezdete minden esetben a vásárlás időpontja (nap/óra/perc). Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat.

 • Meddig kell megtartani az ellenőrző szelvényt / nyugtázó üzenetet?

A vásárlás után kapott ellenőrző szelvényt, illetve nyugtázó üzenetet az e-matrica érvényességének utolsó napjától számított 2 évig javasolt megőrizni.   

 • Hogyan tudhatom meg, hogy van-e érvényes matricám, ha a szelvényt nem találom?

Az e-matrica pillanatnyi érvényességéről tájékoztatást nyújtunk telefonos, személyes ügyfélszolgálatainkon, és e-mailben az ugyfel@nemzetiutdij.hu címen.

 • Miért engedi a rendszer egy rendszámra több e-matrica vásárlását?

Az e-matrica adott rendszámhoz tartozik, így amennyiben az érintett gépjárműnél bármikor az év folyamán változás történik (pl.: rendszámcsere, gépjárműeladás) az adott rendszámra az „új” tulajdonosnak (üzembentartónak) a rendszer lehetőséget biztosít az e-matrica vásárlására, függetlenül attól, hogy az adott rendszámra van már érvényes e-matrica. Kettős vásárlással kapcsolatban további információt honlapunkon talál.

 • Milyen kedvezmények vonatkoznak a nagycsaládosokra és mozgáskorlátozottakra?

Előzetes bejelentést követően a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak a D2 kategóriába tartozó gépjárműre D1 kategóriájú e-matricát vásárolni. További részletes információ itt található.

 • Mi a feltétele a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményes e-matrica vásárlásának?

A kedvezményt csak akkor veheti igénybe a D2 díjkategóriába tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója, ha legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesül; a mozgáskorlátozott személynek parkolási igazolvánnyal kell rendelkeznie, vagy a hozzátartozó személlyel egy háztartásban kell élnie. A részleges díjmentesség kizárólag azon gépjárműre vonatkozik, illetve áll fenn, amelyet az üzembentartó bejelentése alapján a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartásba vett, és kizárólag arra az időszakra, ameddig az a nyilvántartásban részleges mentességre jogosultként szerepel. További részletek itt találhatók>>

 • Hol tudom bejelenteni a mentességi igényemet?

A kedvezményes jogosultság igénybevételéhez egy kérelem benyújtása szükséges bármely közlekedési igazgatási hatóságnál (járási hivatal, kormányablak), vagy a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárságához az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság
Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály 
1094 Budapest, Balázs Béla 35.
kozlekedesi.foosztaly@bm.gov.hu

Bővebb információért kattintson ide!

 • Előzetes bejelentés nélkül igénybe lehet-e venni a kedvezményes e-matrica vásárlási lehetőséget?

Nem. A kedvezményes e-matrica megvásárlásához kiemelten fontos, hogy a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak előzetesen bejelentsék a jogosultságukat megalapozó adatokat a közlekedési igazgatási hatóságnak. Így kerülhet be a mentességi nyilvántartásába, ami feljogosítja a kedvezményes (D2 helyett D1 kategóriájú) e-matrica vásárlásra. Tehát az arra jogosultak a közlekedési igazgatási hatóságnál tett bejelentés alapján, a nyilvántartásba vételt követően válnak jogosulttá a matricavásárlás előtti díjkedvezmény igénybevételére.

Amennyiben az érintett autós nem jelenti be előzetesen az erre vonatkozó igényét, de a D2 kategóriába sorolt járművére D1-es e-matricával közlekedik a díjköteles úthálózaton, majd később kezdeményezi a nyilvántartásba vételét, úgy az azt megelőző közlekedése a D1 díjkategóriában jogosulatlan úthasználatnak minősül, és pótdíjfizetési felszólítást vonhat maga után. További részletes információ itt található.

 • Meddig érvényes a közlekedési igazgatási hatóság mentességi nyilvántartásba vétele esetén a kedvezmény igénybevételének jogosultsága?

A nagycsaládosok esetében a kedvezmény igénybevételének jogosultsága a nyilvántartásba vételt követő év január 31. napjáig érvényes, az e-matricák a díjrendeletben meghatározott érvényességi idővel (heti-10 napos, havi, éves) használhatók fel. Vagyis a kedvezményes e-matrica vásárláshoz szükséges bejelentést évente meg kell újítani.

A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében nincs szükség a bejelentés megújítására. A jogosultság a parkolási igazolvány visszavonásával és a jogosultság nyilvántartásból történő törlésével szűnik meg. További részletes információ itt található.

 • A nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményével megvásárolt e-matricával közlekedve kell-e fizetni az utánfutó vontatása esetén?

Amennyiben a kedvezményre jogosult D2 gépjármű utánfutót vontat, az U kategóriába tartozó vontatmányra külön meg kell váltani a jogosultságot. További részletes információ itt található. 

 

Díjkategóriák

 • Milyen járműtípusokra lehet megyei matricát váltani?

A megyei matrica a D1, D2, B2 és U díjkategóriákban érhető el. A D1 kategóriába tartozó személyautók, valamint a D2 és B2 kategóriába tartozó járművekhez kapcsolt, U kategóriába tartozó vontatmányok (utánfutó) esetében az e-matrica 5 ezer forintba kerül. A hétnél több személy szállítására is alkalmas, D2 kategóriába tartozó gépjárművekre (pl. kisbuszokra, lakóautókra és haszongépjárművekre) évi 10 ezer forintért vásárolható azonos tartalmú úthasználati jogosultság. A B2 kategóriába tartozó autóbuszok megyei matricája 20 ezer forintba kerül.

Az e-matrica díjtáblázat honlapunkon itt elérhető.

 • Van-e megyei matrica motorokra?

Nincs külön motoros megyei matrica. A motorokra a D1 díjkategóriában lehet megyei jogosultságot váltani. Emellett a motorkerékpárosok az országos heti (1470 forintos, 10 napos), illetve az országos havi (2500 forintos) kedvezményes árú matrica megvásárlásával is fizethetnek az úthasználatért. 

 • A személygépjárművel vontatott utánfutóra is külön kell fizetni?

Amennyiben a gépjármű a D1 kategóriába tartozik, úgy a vontatmányra nem kell külön e-matricát váltani. Lényeges újdonság, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik így a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica révén bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

 • Ha egy 9 személyes gépjárműben csak 7-en ülnek, akkor is D2 jogosultságot kell vásárolni?

Igen. A D2 kategóriába történő sorolás nem a ténylegesen szállított személyek száma vagy az utazás célja szerint, hanem a forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján történik. A díjkategóriák közötti eligazodásra szolgáló táblázatunk itt érhető el.

 •  Egy 9 személyes gépjárművel utánfutót húzok. Milyen e-matricát kell váltanom?

A D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó járműre 2019 elejétől a pótkocsikra érvényes jogosultságot (U díjkategória) is meg lehet vásárolni (a D2-es vagy B2-es jogosultság mellett). A rendelkezés könnyebbséget jelent az autósoknak, akik így a vontatóra megváltott U díjkategóriájú e‑matrica révén bármilyen vontatmánnyal közlekedhetnek.

E-matrica díjkategória

Forgalmi engedély „ J ” mezője

Forgalmi engedély „S.1” mezője

Forgalmi engedély „F.1” mezője

D1

M1

maximum 7 fő

3,5 t-ig

D2

M1

8 vagy 9 fő

3,5 t-ig

D2

N1

nem releváns*

3,5 t-ig

D2

M1

nem releváns*

3,5 t felett

*Az e-matrica díjkategória meghatározását nem befolyásoló adat.

A további díjkategóriák közötti eligazodásra szolgáló táblázatunk itt érhető el.

 • Magyarországon kiadott forgalmi engedélyből honnan lehet tudni, melyik díjkategóriába tartozik a jármű?

Az úthasználati jogosultság gépjárműhöz kötött adatait (forgalmi rendszám, a gépjármű és a vontatmány megengedett legnagyobb össztömegének értékét) a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzésnek megfelelően kell megadni (J, F.1 és S.1. mezők).

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

 

Díjköteles úthálózat

 • Milyen utakra érvényesek a megyei matricák?

A díjköteles hálózat megismerésében az országos és megyei térképek segítenek eligazodni, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely útszakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni.

Az egyes megyékre vonatkozó térképek a megye közigazgatási határán belül húzódó gyorsforgalmi úthálózatot ábrázolják. A díjköteles gyorsforgalmi utakat minden esetben piros vonal jelzi, a díjfizetés nélkül használhatóakat pedig zöld. A térképeken feltüntetésre kerültek azok a csomópontok, ameddig a díjköteles úthálózat az adott megyei matricával használható. Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózat használatára jogosító hagyományos időalapú (pl. heti-10 napos jogosultság) termék birtokában lehetséges.

 • Mi történik, ha tévedésből átlépek egy megyehatárt, ahova nincs éves megyei matricám?

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az annak használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. Ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag az érintett szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózat használatára jogosító hagyományos időalapú (pl. heti-10 napos jogosultság) termék birtokában lehetséges. Ennek hiányában jogosulatlan úthasználat történhet, amely pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után. Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

 • Pontosan mely szakaszok díjmentesek?

Néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjköteles.

A következő szakaszok használhatók díjmentesen:

          •  az M0-ás autóút alábbi szakaszai:

              o  az 1-es számú főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz,

              o  az M4-es autóút (4-es számú autóút jelzés) és az M3-as autópálya közötti szakasz,

              o  Megyeri híd (a 2-es számú főút és a 11-es számú főút közötti szakasz),

          •  az M25-ös autóút;

          •  az M31-es autópálya;

          •  az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki határátkelőhely (214-242 kilométerszelvény) közötti szakasza;

          •  az M4-es autóút (4-es számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza;

          •  az M4-es autóút (4-es számú autóút jelzés) Üllő és Abony közötti szakasza;

          •  az M44-es autóút;

          •  az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között;

          •  az M8-as autópálya;

          •  az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza;

          •  az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza;

A díjköteles szakaszok térképe itt megtalálható.

 • Milyen megyei matricával használhatók a megyehatáron található autópálya-csomópontok?

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. Az eligazodásban segítenek a megyei térképek, valamint táblázatos formában a díjrendelet 2. számú melléklete.

 • Kell-e külön matricát vásárolni, ha a főváros közigazgatási határán belüli autópályát használjuk?

Nem, nincsen sem Budapestre, sem más megyei jogú városra érvényes matrica. A főváros közigazgatási határán belüli (de külterületi) autópályák, autóutak (pl. M0, M3, M5, M6 egyes szakaszai) a Pest megyére szóló jogosultsággal használhatóak.

 • Az M1/M7 bevezető szakaszán található bevásárlóközpontokhoz csak matricával lehet eljutni?

Igen, ha azokat autópályán közelítik meg. A Pest megyei matrica használatával azonban nemcsak ezek a szakaszok, hanem a megyei hálózat minden eleme használható.

 • Az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza mettől meddig díjmentes?

Az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza a 11. számú főúttól a 2. számú főútig (a közúti táblázás szerinti 75-ös, Dunakeszi-Újpest lehajtóig) díjmentes.

 • Az M0 autóúton közlekedve a Megyeri hídról melyik csomópontnál lehet lejönni díjfizetés nélkül?

Az M0 autóút Megyeri hidat érintő szakasza a 11. számú főúttól a pesti oldalon az első lehetséges lehajtóig, azaz a 2. számú főútig (Dunakeszi-Újpest lehajtó, a táblázás szerinti 75-ös) díjmentes.

 • A 4-es útnak melyik szakasza fizetős?

Az M4 autóút (4. sz. főút) Vecsés és Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza (19+550 km szelvény és 20+518 km szelvény közti szakasz) díjmentesen használható a repülőtér megközelíthetősége érdekében. Azonban az M4 autóút (4. számú főút jelzés)  Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út és az Üllő–Gyömrő (4603 j. út) csomópont (20+518 km szelvény és 29+160 km szelvény) közötti szakasza már csak díj ellenében használható. Ugyanez igaz az újonnan átadott, Berettyóújfalu és a 47. számú főút közötti szakaszra is. A 4-es út másik Pest megyei szakasza továbbra sem fizetős.

 • A NÚSZ ügyfélszolgálatai megközelíthetők díjmentesen használható utakon keresztül is?

Bár a legegyszerűbb valóban a díjköteles útszakaszon való megközelítés, Társaságunk minden ügyfélszolgálatához el lehet jutni díjmentesen használható útszakaszokon is.

 • A főpályával párhuzamos gyűjtő-elosztó pályán is fizetni kell?

A gyűjtő-elosztó pálya az autópálya csomópont részét képezi. A csomóponti ágak pedig díjmentesek. A díjfizetési kötelezettség a főpályára vonatkozik.

Ilyen értelemben például a M35-ös autópálya Debrecen környéki szakaszának Kishegyesi út csomópontot – 33. sz. főút csomópontot – 354. sz. főút csomópontot érintő gyűjtő-elosztó pályája díjmentesen használható, de fontos, hogy az az autós, aki ráhajt a főpályára, már rendelkezzen érvényes e-matricával.

Ugyanez a helyzet az M5 autópálya fővárosi kivezető szakaszán, ahol a bevásárlóközpontok a gyűjtő-elosztó pályán keresztül díjmentesen megközelíthetők a belváros felől, és onnan visszafelé a gyűjtő-elosztó pályán közlekedve díjmentesen elérhető a belváros. A főpályára hajtva azonban rendelkezni kell érvényes e-matricával.

 • Mit takar pontosan a gyűjtő-elosztó pálya?

A gyűjtő-elosztó pálya a főpályával párhuzamosan fut, attól fizikailag teljesen elkülönül, és valamivel keskenyebb a főpálya sávjainál. Jó példa erre az M5-ös autópálya fővárosból kivezető szakasza, ahol a bevásárlóközpontok a gyűjtő-elosztó pályán díjmentesen megközelíthetők, és természetesen onnan visszafelé is el lehet jutni Budapestre a főváros felé vezető oldal ugyanilyen pályáján, ingyenesen.

Ugyanakkor, a gyűjtő-elosztó pálya nem keverendő össze a gyűjtő-elosztó sávval, amit egy vastag szaggatott vonal különít el a főpálya sávjaitól, és ugyanolyan széles, mint azok. A gyűjtő-elosztó sávokat jellemzően olyan helyeken létesítik, ahol két csomópont között kicsi a távolság, és lényegében gyorsító-/lassítósávként funkcionálnak. A használatuk ugyanakkor nem mindenhol díjmentes (pl. az M3-as és M35-ös autópályák között sem, mert itt díjköteles szakaszról hajtunk díjköteles szakaszra).

Fontos tudni, hogy egy útszakasz, pontosan onnantól díjköteles, ahol a KRESZ-ben meghatározott kiegészítő, díjfizetésre kötelező tábla található!

 • Az M7-es autópályán haladva a Veszprém megyei matricát is meg kell venni azért a rövid szakaszért?

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. Az eligazodásban segítenek a megyei térképek, valamint táblázatos formában a díjrendelet 2. számú melléklete.

Így az M7-es autópálya rövid, Veszprém megyei szakasza a szomszédos Fejér vagy Somogy megyei matricákkal vehető igénybe. Továbbra is megváltható azonban a Veszprém megyei matrica, mely a Polgárdi (80-as számú) és Siófok kelet (98-as számú) csomópontja között jogosít fel az M7 autópálya használatára.

 • Az M5 autópálya a röszkei határállomásig fizetős?

Az M5 autópálya egészen az országhatárig (a röszkei határállomásig), a belépő oldalon a határponttól fizetős. Az országhatáron és közvetlen közelében található viszonteladói értékesítési pontokon lehetőség van minden típusú e-matrica megváltására.

Az autósok szemszögéből nézve az a legfontosabb tudnivaló, hogy az autópálya vagy autóút tábla egyben a díjköteles szakasz kezdetét is jelzi.

 • Az M70 autóút a határtól fizetős?

Az M70 autóút a belépő oldalon a határponttól fizetős. A szlovén oldalon található viszonteladói értékesítési pontokon a határátlépés előtt lehetőség van az e-matrica megváltására.

 

E-matrica típusok és vásárlás

 • A megyei matrica csak a járműtulajdonos vagy üzemeltető bejelentett lakóhelye szerinti megyére váltható?

Nem, egy rendszámra minden korlátozás vagy megkötés nélkül bármely megyére vásárolható megyei matrica, az utazási igények, szokások szerint akár többre is. Az e-matricás rendszerben közlekedőként tetszőleges számú megyére lehet jogosultságot váltani.

 • Milyen időtávra érvényes a megyei matrica?

Az országos éves matricához hasonlóan a megyei matrica érvényessége  a vásárlás időpontjától a következő év január 31-én éjfélig tart.

 • Érdemes lehet év közben is megyei matricát váltani?

Míg az éves országos matricák zömét januárban adjuk el, a megyei matricát annak rendkívül kedvező ára miatt érdemes lehet az év későbbi szakaszában is megvásárolni. Az úthasználati jogosultság azonban minden esetben a következő év január végéig van érvényben.

 • Hol és mikortól vásárolható meg a megyei matrica?

Az e-matricákat Társaságunk 19 ügyfélszolgálati irodájában, saját elektronikus értékesítési felületén, az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, és viszonteladó partnereinél (pl.: benzinkutakon, utazási irodákban), valamint a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. saját felületein, applikáción keresztül és weben, a társaság e-matricát értékesítő viszonteladóinál és azok felületein (SMS, applikáció, webes felületen) is meg lehet vásárolni bármely megyére (Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat).

 • A korábbi megszokott, országos jogosultságot biztosító e-matrica mellé kell megváltanom a megyei matricá(ka)t?

Nem. A korábban megszokott, időalapú matricák mellé az érvényességi idő figyelembevételével már nem kell egyéb jogosultságot vásárolni. Ugyanakkor az úthasználati szokások függvényében a megyei matricák a korábbinál kedvezőbb áron egész évben lehetővé teszik a közlekedést az adott megye díjköteles úthálózatán. Aki megyei matricával rendelkezik, de például nyaralás alkalmával más megyék autópályáit szeretné igénybe venni, heti (10 napos) vagy havi e-matrica vásárlásával válthatja meg a jogosultságot.

 • Átirathatom a megyei matricámat másik gépjárműre?

Igen, de csak az eredetivel megegyező megyére. Az átírással kapcsolatos ügyintézés menetéről itt olvashat bővebben.

 • Elköltöztem, van lehetőség a Baranya megyei matricámat Pest megyeire vagy esetleg éves országos matricára becserélni?

A megyei matricák esetében a jogszabály értelmében nincs lehetőség ilyen jellegű cserére.

 • Visszaválthatom a megvásárolt országos e-matricámat?

Igen, de csak abban az esetben, ha még nem kezdődött el az érvényessége. Amennyiben az érvényességi időn belül szeretné visszaváltani a jogosultságát, akkor az eltelt időszakra külön jogosultságot kell vásárolni. Megyei matrica esetében erre nincs lehetőség.

  

Díjellenőrzés, pótdíjazás

 • Mit takar a kedvezményes különbözeti pótdíj kifejezés?

Ha a gépjármű az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal már rendelkezik, akkor pótdíjkülönbözetet kell fizetni. Ha az ellenőrzéskor a gépjárműre egyébként irányadó díjkategóriához képest nem alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, úgy nem kell pótdíjat fizetni. A pótdíjak és a pótdíjkülönbözet mértékéről ezen a helyen találhatók információk>>

 • Az újonnan díjkötelessé vált szakaszokon milyen módszerekkel ellenőrzik az autósokat?

Az újonnan díjkötelessé vált szakaszokon egyrészt fix ellenőrző kapu, másrészt  mobil díjellenőrző autók és mobil ellenőrző csoportok meghatározott vezénylési terv alapján végzik a díjellenőrzési tevékenységet.

A szabályozás értelmében a díjköteles útszakaszra való felhajtáskor már rendelkezni kell érvényes úthasználati jogosultsággal. Egy adott útszakaszra egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni. Ez lehet időalapú (a már megszokott heti-10 napos, havi, éves) vagy területi alapú megyei matrica.

 • Mikortól szankcionálják az autósokat, akik nem használnak matricát?

A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni, azaz a felhajtás előtt gondoskodni kell az e-matrica beszerzéséről.Az érvényesség kezdete mindig és minden matricatípusnál a vásárlás időpontja (nap/óra/perc), kivéve az előzetesen megváltott jogosultságok esetében. Azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll rendelkezésükre, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. 

 • Mi van akkor, ha a mobilcsoportnál, helyszíni ellenőrzéskor derül ki, hogy nincs érvényes matricám?

Ebben az esetben is él a 60 perces szabály. Ha még nem telt el 60 perc a díjköteles úthálózatra való felhajtástól számítva, akkor a mobilcsoportnál, a helyszínen is meg lehet váltani az érvényes jogosultságot.

 • A gépjárművemet eladtam, már nem én közlekedek vele, mégis én kaptam pótdíjat az adott rendszámra. Miért?

Gépjármű adásvételénél a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változást a hatályos jogszabályok szerint – a változástól számított 8 napon belül - a tulajdonátruházó (eladó) a tulajdonjog változását igazoló okirat (adásvételi szerződés) benyújtásával a közlekedési igazgatási hatóságnál bejelenti. A hatóság a bejelentés tényét és időpontját a nyilvántartásba 3 napon belül bejegyzi. A vevő a birtokbavétel napjától köteles a járművel kapcsolatos valamennyi terhet viselni. Díjköteles úthasználat esetén az adott gépjármű ellenőrzését követően a NÚSZ a Bűnügyi Nyilvántartó Hatóság ügyfélszolgálatán keresztül kap tájékoztatást arról, hogy az ellenőrzés időpontjában ki volt az adott rendszámú gépjármű tulajdonosa. Amennyiben a NÚSZ-hoz érkező adatok még a régi tulajdonost, vagyis az eladót jelölik meg – azaz a tulajdonosváltozás nem került bejelentésre vagy még nem futott át a rendszeren –, a pótdíjfizetésre őt szólítja fel a társaság. Az így kiszabott pótdíjat azonban a NÚSZ visszavonja az eladóval szemben, amennyiben az eladó bemutatja a társaságnak a hatóság által már érkeztetett gépjármű adásvételi szerződést és a tulajdonjogrendezéshez kapcsolódó Eladó-Vevő bejelentő adatlapot.

 • Lerobbant autót szeretnék taileren elszállíttatni. Kell e-matrica a lerobbant járműre, ha a trailer díjköteles útszakaszon halad?

Nem, de traileren szállított járművek esetében javasoljuk a rendszám letakarását, ebben az esetben a szállított jármű a trailer rakományának minősül.  

 • A lerobbant autót szállító trailernek volt e-matricája, a lerobbant autónak viszont nem. A lerobbant autó sofőrjeként miért kaptam mégis pótdíjat?

A traileren szállított járművek esetében javasoljuk a rendszám letakarását, ebben az esetben a szállított jármű a trailer rakományának minősül.

 

Terelés, útlezárás

 • Mit tegyek, ha díjmentes szakaszon haladok és útlezárás miatt díjfizetésre köteles útra terelnek?

Lezárás vagy forgalmi korlátozás miatti elterelésnél a terelés időtartama alatt nem kell díjat fizetni az egyébként díjköteles útszakaszon, amennyiben azt a következő csomóponti lehajtónál elhagyja.

 •  Mit tegyek, ha egy adott megyére rendelkezem érvényes e-matricával, azonban a megyéhez tartozó utolsó csomóponti lehajtó le van zárva?

Lezárás vagy forgalmi korlátozás miatti elterelésnél a terelés időtartama alatt nem kell díjat fizetni az egyébként díjköteles útszakaszon, amennyiben azt a következő csomóponti lehajtónál elhagyja.